APKV Het Oosten

Almelose kleindieren vereniging

Hokbezoek bij HPKV Den Ham valt in de smaak

22 mei 2017 tom 0 Comments

Een groep leden van APKV Het Oosten bracht op zaterdag 20 mei een hokbezoek bij leden van HPKV Den Ham. En die activiteit viel in de smaak, zowel letterlijk als figuurlijk.  Bestuur en leden van de Hammer kleindierenvereniging hadden een geweldig programma opgezet, inclusief ontvangst met koffie en cake én een warme maaltijd ter afsluiting van de gezellige en leerzame dag. Een woord van dank aan de gastheren en -dames van HPKV Den Ham is ook op deze plek op z’n plaats.

Afsluiting hokbezoek bij HPKV Den Ham met een gezamenlijke lunch. Foto: Tjamme Kamst

HPKV Den Ham is één van de grootste kleindierenclubs in Overijssel. De leden die konijnen en hoenders houden en fokken zijn bovendien zeer actief met onder meer het ophalen van oud papier, de organisatie van een fietspuzzeltocht en een jaarlijkse clubshow. Gehuld in clubkleding met het eigen logo tref je de leden van HPKV Den Ham ook aan op menig open show in de regio en op grote tentoonstellingen zoals de Noordshow.

Variatie
Bij het hokbezoek kregen we een prima indruk van de variatie van dieren bij de leden van HPKV Den Ham. Zo zagen we Nederlandse hangoor dwergen bij R. Withaar. Hij fokt dit ras in de kleur wit-roodoog. En wat onder meer opviel waren de mooie en schone hokken. Bij H.J. Reefhuis klonk muziek in de stal, waar hij met succes de konijnenrassen Rijnlander en Belgisch haas fokt. Het was een genot om de jonge dieren te zien. En ook mooi, de konijnen van Reefhuis bleken prima getraind. Zowel de Belgische haas als de Rijnlanders die uit het hok werden gehaald, stelden zich voorbeeldig. Ze lieten zich als heuse ‘fotomodellen’ op de gevoelige plaat zetten.

Nederlandse hangoor dwerg, wit-roodoog. Foto: Tjamme Kamst

Tuinen
Bij de families De Ruiter en Hierink waren twee hoenderrassen te zien: Hollandse hoenkrielen in de kleur zilverzwart geloverd en witte Barnevelder krielen. Bij de rondleiding kregen we te horen hoe het was gegaan met het uitbroeden van de bevruchte eieren. En we zagen al de nodige kuikens rondscharrelen. Een extra vermelding waard waren de tuinen rondom het huis, prachtige en goed onderhouden tuinen.

Hollandse hoenkriel, zilver zwartgeloverd, gezien tijdens het hokbezoek bij HPKV in Den Ham. Foto: Tjamme Kamst

Kleurverschil
Vorwerk hoenders in de kleurslag buff paradeerden in de grote rennen bij de familie Lubbers. Daar werd ook nog hard gewerkt aan een serie prachtige nieuwe hokken. Bezoekers en gasten kwamen er onder meer in gesprek over het feit dat met name de hennen vaak maar één seizoen geschikt zijn voor de shows, vanwege het verlies aan kleur op de veren.

Vorwerk hoenders bij de familie Lubbers. Foto: Tjamme Kamst

Fraai
Jan Hierink woont in het pittoreske Beerze nabij de Vecht en hij liet de bezoekers kennismaken met zijn Weners in diverse kleuren zoals konijngrijs en blauw. Er kwam een prachtige ram op de keurtafel die al voor mooie nakomelingen had gezorgd. Een dier met een fraaie kop, fraaie pels en een fraaie lichaamsbouw. Hierink legde nog uit dat hij bij het spenen van de jongen ze nooit allemaal tegelijk weghaalt bij de voedster.

Bij Jan Hierink (rechts) kwam een fraaie Wener ram in de kleur konijngrijs op tafel. Foto: Tjamme Kamst

Kraaien
De entree bij de familie Schutte was opvallend: naast de oprit stond een soort mini hooiberg. Was het een kinderspeeltoestel? Nee, het bleek een kippenhok voor enkele Drentse hoenders. En ook waren er nog nieuwe hokken te zien met groepen jonge Drentse hoenders in onder meer patrijs en hoenders van het Turkse ras Denizli. Van dit laatstgenoemde ras zijn de hanen zogeheten ‘langkraaiers’. Ze kunnen hun uithaal heel lang aanhouden. En dat gaf tot op heden geen problemen in het dorp, aldus Schutte.

Kuikens van onder meer het ras Drentse hoenders bij de familie Schutte in Den Ham. Foto: Tjamme Kamst

Leden van HPKV Den Ham brachten in 2015 een hokbezoek aan APKV het Oosten in Almelo. Een prachtig fotoverslag van die activiteit is nog te zien op de website van HPKV Den Ham: http://hpkvdenham.nl/Fotogalerij/Hokbezoek-aan-APKV-Het-Oosten/

 

 

 

 

#Belgische haas#Hokbezoek#Hollandse hoen kriel#HPKV Den Ham#Nederlandse hangoor dwerg#Rijnlander#Vorwerk hoender

Previous Post

Next Post