APKV Het Oosten

Almelose kleindieren vereniging

Zeldzame bolstaarten en smakelijke gehaktballen op Fokkersdag

21 oktober 2017 tom 0 Comments

De Fokkersdag van de Almelose kleindierenvereniging APKV Het Oosten was vandaag een schot in de roos voor alle deelnemers en bezoekers. En ook de keurmeesters hadden het naar hun zin. Zo prees hoenderkeurmeester Willem Voskamp de aanwezigheid van een hele klasse zeldzame Drentse bolstaartkrielen. En verder was het goed toeven voor smulpapen door de inzet van de mensen van wijkcentrum De Trefhoek en de bestuursleden Tjamme Kamst en Johnny Korte. De lunch die zij verzorgden was van grote klasse en met name de gehaktballen vonden gretig aftrek.

Sebright haantje. Foto: Tom van den Berg

Vragen
De tentoonstellingsruimte was een avond van tevoren al ingericht, zodat de fokkers zaterdagochtend vlot hun dieren in de kooien konden onderbrengen. Daarna was het de beurt aan de keurmeesters, naast Voskamp waren dat Bennie Kleine voor de sierduiven en Peter Oude Groothuis voor de konijnen, om alle dieren van top tot teen te bekijken en van een predicaat en/of puntentotaal te voorzien.

Het ging zoals altijd op de Fokkersdag om een openbare keuring. Inzenders en bezoekers namen de gelegenheid om de op- een aanmerkingen van de keurmeesters letterlijk van zeer nabij te volgen. En ook was het mogelijk om vragen te stellen over de keuring of om advies in te winnen over het houden, fokken en showen van kleindieren.

Vlaamse reus, blauw, van Jan Kamp. Foto: Tom van den Berg

Kampioenen
Aan het einde van de ochtend was de keuring voltooid en kon voorzitter Harald Asbreuk bekendmaken wie met de prijzen aan de haal gingen. Bij de konijnen won hij zelf de prijs voor de fraaiste ram, terwijl zijn vader Jan Asbreuk de fraaiste voedster had ingestuurd. Het betrof in beide gevallen een Belgisch haas. Ook de fraaiste voedster op één na was een Belgische haas van Harald Asbreuk. De fraaiste ram op één na was een Nederlandse hangoor dwerg in de kleur fawn van Tom van den Berg. Alle genoemde dieren kregen het predicaat F (Fraai) van Oude Groothuis.

Drentse bolstaart van Bert Struis. Foto: Tom van den Berg

Jeugd
Jeugdlid Tom Korte was alle volwassenen de baas in de klasse dwerghoenders, hennen. Hij won met een sebright kriel, voor Ronald Jansen met een modern Engelse vechtkriel. Bij de hanen was Jansen eveneens de nummer twee met een modern Engelse vechtkriel. In die categorie won Bert Struis met een Drentse bolstaartkriel.

Bij de sierduiven deed ook een jeugdlid van zich spreken: de Almelose Vera Oldenbroek. Zij haalde een tweede plaats met een Oud-Hollandse kapucijn bij de duivinnen. De klasse werd gewonnen door de ervaren Mark Jorink met één van zijn fraaie Oosterse rollers.

Mark Jorink fotografeert zijn eigen kampioensduivin. Foto: Tom van den Berg

Succes
Hans Oldenbroek, de vader van Vera, kwam ook met een prijs thuis. Hij fokt sinds enkele jaren met succes Midsnavelige Wener tuimelaars en ook ditmaal was een doffer van Oldenbroek de beste van het stel. Clubgenoot Cor Veenvliet eindigde met een zeer aansprekende Chinese meeuw op plek twee. De prijzen werden overigens niet gelijk uitgereikt. Dat gebeurt bij APKV Het Oosten traditiegetrouw op de jaarvergadering in februari. Wel is er al eerder een gelegenheid om uitgebreid na te praten want APKV Het Oosten houdt op vrijdag 27 oktober de jaarlijkse feestavond.

Hans Oldenbroek met één van zijn topduiven. Foto: Tom van den Berg

 

#APKV Het Oosten#Belgische haas#clubkampioenschappen#Fokkersdag#jeugdlid#Nederlandse hangoor dwerg#Sebright kriel#wijkcentrum De Trefhoek

Previous Post

Next Post