APKV Het Oosten

Almelose kleindieren vereniging

Erelid Boonstra overleden

22 maart 2024 tom 0 Comments

Eerder deze maand – op dinsdag 5 maart – overleed ons erelid Schelte Boonstra op 94-jarige leeftijd. De laatste jaren troffen we Schelte steeds minder vaak aan op onze bijeenkomsten, maar met hem verliezen we een bijzondere persoonlijkheid. Een man die onder meer als bestuurslid van onze vereniging, tentoonstellingssecretaris en als hoenderkeurmeester zijn sporen dubbel en dwars had verdiend.

De in de Friese gemeente Tytsjerksteradiel geboren Boonstra hield zelf tot op hoge leeftijd krielen, in de tuin achter zijn toenmalige woning aan de Schoolstraat in Almelo. Hij fokte onder meer Sussex krielen in de kleurslag roodporselein. Bovendien gold hij als één van de grondleggers van de witte Sussex krielen. Niet voor niets was Boonstra clubkeurmeester én erelid van de speciaalclub van dit ras, de NSODC. Die afkorting staat voor Nederlandse Sussex, Orpington, Dorking Club.

Trouw bezoeker

De keurmeester met zijn opvallende enigszins hoge, schurende stem, keurde zijn geliefde rassen vaak op de grote shows, zoals de Noordshow. Ook was hij dikwijls van de partij op de clubshows van zijn vereniging APKV het Oosten. Op die bijeenkomsten met fokkers genoot Boonstra enorm van de onderlinge samenhorigheid en gezelligheid. Trouw kwam hij steevast naar de ledenvergaderingen, waar Boonstra altijd aanschoof bij de andere ereleden van APKV Het Oosten, collega hoenderkeurmeester Benno Schurink en sierduivenfokker Henk Snijders. En hij deed doorgaans zijn woordje. Hij liet geen kans onbenut om zijn visie te delen.

Onderscheiden

Boonstra werd voor zijn verdiensten meermaals onderscheiden. Zo ontving hij in 2014 nog een erespeld van Kleindier Liefhebbers Nederland. Hij was destijds al vijftig jaar lid van die bond. In zijn werkzame leven was Boonstra chef botermakerij bij de Twentse zuivelcorporatie Ormet Zuivel in Almelo, waar hij in 1952 aan de slag ging. Al ontstond de corporatie in 1974, door het samengaan van diverse zuivelfabrieken in Twente waar onder die in Almelo.

Schelte Boonstra tijdens een hokbezoek. Foto: Tom van den Berg
#APKV Het Oosten#erelid#Sussexkriel

Previous Post

Next Post