APKV Het Oosten

Almelose kleindieren vereniging

Oneto, een show naar ons hart

18 november 2018 tom 0 Comments

Onderstaande tekst is vandaag aangeboden aan alle bij de Oneto aangesloten kleindierenverenigingen met het verzoek deze te plaatsen op de website en de Facebookpagina van de betreffende vereniging:

Elk jaar aanwezig op de Oneto. Foto: Tom van den Berg

De 65e Oneto kleindierenshow blijft voor dierenliefhebbers een heerlijke evenement. Waarom dat zo is, leest u in onderstaand verhaal.

De grootste dierenshow van Oost-Nederland draait in de eerste plaats om de keuring van hoenders, sierduiven, konijnen, cavia’s en sier- en watervogels. Dat is onze basis. Zoals alle aangesloten verenigingen uit met name Twente en de Achterhoek gezamenlijk het fundament onder de Oneto vormen. Wij – de leden van deze clubs – maken dat over de Oneto wordt gezegd: een show naar ons hart.

Keuring

De Oneto wordt op 7, 8 en 9 december opnieuw gehouden in Hangar 11 op vliegveld Twenthe aan de Vliegveldweg 345 in Enschede. Daar worden onze dieren op de enige nationale show in Oost-Nederland door een groep deskundige keurmeesters van top tot teen bekeken en van een predicaat voorzien. En vervolgens gaan we tussen de kooien en op het gezellige horecaterras met elkaar in gesprek over hoe het is gegaan. Er zijn tevreden winnaars, onverwachte meevallers en wellicht tegenvallers zoals dat kan gaan in een jurysport.

Kleurdwerg, tan. Foto: Tom van den Berg

Op de Oneto worden veel prijzen verdeeld, want naast het provinciale kampioenschap van de Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbersverenigingen (NBS) hebben veel speciaalclubs een club- of districtshow ondergebracht op de Oneto, van de Nederlandse Hangoor Dwergenclub (NHDC) en de Vlaamse Reuzenclub tot de Twentse Hoenderclub en de Vechthoenderfokkers Vereniging Nederland.

Eregalerij

Bij binnenkomst in Hangar 11 loop je gelijk een galerij door met de fraaiste dieren van deze editie van de Oneto. En daarna kun je je bijna de hele dag wel vermaken, want ook dat is de Oneto: we proberen de show zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor inzenders, fokkers en kenners, maar net zo goed voor een groot lekenpubliek van dierenliefhebbers.

Dierverzorging

Hoofdsponsor Garvo diervoeding speelt daar op in met het verzorgen van presentaties dierverzorging.

Ludiek en spannend is de hanenkraaiwedstrijd, leerzaam de eierkeuring, prettig voor met name kinderen zijn de knuffelhoek, de kinderboerderij en de speciale jeugdshow. En heel bijzonder is elk jaar weer de inbreng van Aviornis, met een doorgaans prachtige opstelling met park- en watervogels. Ook de prettige samenwerking met de Parkietensociëteit gaat door. Het betekent dat de Parkietensociëten aanwezig is met een eigen show, een oogstrelend schouwspel van kleuren.

Eierkeuring. Foto: Tom van den Brerg

Geschiedenis

Wie geïnteresseerd is in historie, kan daarvoor terecht bij een stand met diverse spullen over de geschiedenis van de Oneto. En ondertussen worden nagenoeg doorlopend via een beamer informatie gegeven over de zogeheten Rassen van het Jaar, waarbij Garvo extra prijzen uitgeeft voor de winnende dieren in elke diergroep. Het gaat onder meer om de valkparkiet, de borstelhaar cavia, hangoor konijnen en het Cochin hoen.

Algemeen

De Oneto wordt gevormd door 24 verenigingen, met name uit Twente en de Achterhoek.

Alle informatie is ook te vinden op een compleet nieuwe website: www.oneto.nl Ook op Facebook is de Oneto actief met een eigen pagina.

Openingstijden, vrijdag 7 december van 15.00-22.00 uur; zaterdag 8 december van 09.00-19.00 uur en zondag 9 december van 09.00-16.00 uur. Entreeprijzen (pin aanwezig): volwassenen 6 euro, kinderen tot en met 16 jaar gratis. Doorlopende entreekaart, 10 euro. Locatie: Hangar 11 op vliegveld Twenthe, Vliegveldweg 345, Enschede. Parkeren is gratis.

Om de foto’s te vergroten: ga met cursor op foto staan en klik één keer.

#Enschede#Hangar 11#Oneto kleindierenshow#parkietensociëtiet#Vliegveld Twente

Previous Post

Next Post